Közösségek vendégségben

Őriszentpéter
2020.08.17 
vendégfesztivál

Bemutatkoznak a Kiscsőszi Pajtafesztivál, a Mecséri Ladikos Fesztivál, Kajárpéc köz(ös)ség és a Mediawave Együttlét, valamint a továbbiakban jelentkező szervezetek.


közösségi asztal – művészeti műhelyek – beszélgetős koncertek - táncházak

 

Pár információ és „játékszabály” azok felé, akik érdeklődéssel fordulnak a következő két nap felé, nehogy meglepetésként érjék azok a magyar fesztiválvilágban jártasok számára szokatlan belső, a közösség építését szolgálni szándékozó szabályok, amelyekkel mi (Mediawave, a szervezők egyike) kb. 10 éve kísérletezünk. Már a bevezető mondat is sejteti, hogy aki a szolgáltatást váró gesztusokkal közelít hozzánk, az valószínű nem fogja találni a helyét köztünk. Lévén, hogy programjaink megvalósítása során a szolgáltatás, a közönség kiszolgálása helyett az együttműködésre, sőt az aktív együttműködésre, a közösség építésére helyezzük a hangsúlyt.

Kezdjük azzal az alaptétellel, hogy a világon semmi sem történhet meg ingyenesen, legfeljebb a rendszerváltás után egyre jobban elharapódzó fesztiválszokások szerint ezt hitetik el velünk, különböző hátsó célzattal. Az ellentétel minden esetben ott van pályázatok, szponzorációk és egyéb célok formájában. Ezen károsan meghonosodott szokásokkal ellenében mi – átmeneti állapotként - az önfenntartásra törekvő verzió megtalálásában, vagy inkább gyakorlásában hiszünk, amelynek alapja a kölcsönösség, hogy közösen hozzuk össze közös jóérzéseink alapját. Legyen az kulináris vagy szellemi jó érzés!

A két nap programjában fellelhető kulturális jellegű programok ingyenesen tekinthetők meg. Ellenben az ezekhez kapcsolódó, szorosan kötődő kulináris együttműködésekben való részvétel nem ingyenes, de pénzzel nem megváltható. Csak bele hozott csereértékekkel (fogyasztható, főzhető étellel, itallal – pl. szalonna, kolbász, sajt, méz, kenyér, gyümölcs, zöldség, sütemény, stb. vagy szellemi termékkel – pl. ének, tánc, zene, stb.), közösségi munkával (előkészítés, főzés, stb.) lehet a formálódó közösségbe kerülni.

E működés alapja az általunk „közösségi asztal”-nak nevezett forma, amely használatára csak az ahhoz valamivel hozzájárulók jogosultak. Erre azonban előre készülni kell. Ha ez elmarad, javasoljuk helyszíni improvizációként a Hétrétország Köztivál alapját képező nyitott porták házi termékeit, semmiképpen a TESCO polcairól leemelt portékákat.

Az ingyenesen hozzáférhető kulturális programok a „külső körben”, a csatlakozásra váró közösségi programok a „belső körben” lesznek megvalósítva, amely „körök” szimbolikusak, és a Kárpát-medence bronzkori „tell” típusú (kör a körben) településszerkezetére hívják fel a figyelmet. Nálunk, a hely adottságait kihasználva, „villanypásztor” adja meg a körök elválasztó jellegét.

A három szervezet és a Hétrétország Köztivál közötti együttműködés szervezet szinten mutatja be a közösségi alapú együttműködés lényegét: összerakjuk, amink van, a jóérzés határán belül, figyelve a kényes adok-kapok egyensúlyra. Évek óta ez az egymást segítő együttműködésünk lényege. Hasonlóképpen állnak ehhez a hozzánk csatlakozó szervezetek, kézművesek, művészek, zenészek. Hogy ők is megtisztelve érezzék magukat, a zenés-beszélgetős előadások alatt elhelyezünk egy kosarat, amelybe ki-ki belerakhatja hozott termékét a produkcióért cserébe.


A környezettudatos működés jegyében és a járványra is tekintettel a közösségi asztalra hozott fogyasztható termékeket mindenki csak a saját maga által hozott evő és ivásra alkalmas eszközökkel fogyaszthatja el. Eldobható, műanyag eszközök használatát kerüljük. Aki szemetet képez, azt arra serkentjük, hogy vigye is el magával. Természetesen tisztában vagyunk a felmerülő ezer kifogással, de mivel több éve, egyre sikeresebben alkalmazzuk ezen környezettudatos elveket a gyakorlatban, már biztosan tudjuk, hogy akár a többség számára is sikeresen alkalmazhatók. Az előre nem készülők számára pár tipp a megoldásra, amit az előző alkalmakkal megtapasztaltunk a találékonyak részéről – kiürített tejfölösdoboz, fakéreg tényérként és kanálként, stb. Tapasztalásunk másik fontos része, hogy másodjára mindenki képes volt megoldani ezen feladványt.

A Köztivál Piknik eseményeit részletesen a PROGRAMOK menüpont alatti napi bontásban találják!

Galéria

KÖZtiválPONT
Malom Látogatóközpont (Őrségi Teleház)
9941 Őriszentpéter, Városszer 116.
Telefon: 0694548038
E-mail: orseg@orseg.hu; hetretorszag@orseg.hu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram